Carin Brolén – Surroundings

Jag är hemmakär och det är ofta hemmavid som upplevelser och stunder av förundran infinner sig. Jag återvänder gärna till samma platser, i olika väder och på olika tider av dygnet. Platser jag kan gå eller cykla till. Ibland en kortare biltur. Det är fint och fascinerande att lära känna olika miljöer och platser i naturen. Dess ljud, doft, växtlighet och djuren som rör sig där. En ödegård och dess förvildade torparträdgård som växlar med årstiderna. Djuren som bor där nu. Grävlingsgrytet under huset och rävungarna som busar bakom ladan. Korparna som svävar övervakande över tallkronorna och vidare ut över fälten.

En alldeles speciell häst bland de andra i flocken i ekhagen vars själ klickar med min. Det blir en ömsesidig glittrande sommarförälskelse. Jag köper en ryktborste och cyklar till hagen om julikvällarna och hela jag blir lugn och lycklig. Hennes mjuka mule blåser varmluft i min nacke så att jag ryser. Livet är lätt i sådana stunder.

Fotografi är alltid ett nu. I samma ögonblick som exponeringen sker omvandlas nuet till ett då. Ett minne. Vissa minnen förblir skarpa och tydliga, andra mer diffusa och grumliga i sina konturer. Men kanske tydligare i en känsla. Vissa minnen är sköra och spröda, andra tar för sig med starka färger och onödig tydlighet. Känslan präglar också fotograferandet. För mig.

Med mina bilder vill jag inspirera till att se och upptäcka den omgivning som finns alldeles runt hörnet. I det vardagsnära. Vi behöver inte åka jorden runt för att bli hänförda och glömma tid och rum för en liten stund. Det finns så mycket fint att njuta hemmavid. Och kanske finns ett alldeles speciellt rum som väntar på att få dina sinnen i snurr.

Surroundings är ett av mina rum.

Välkommen in!

Carin Brolén är verksam i Söderköping. Hon upptäckte fotografi i gymnasieskolans mörkrum under 90-talet. Har studerat fördjupande Fotoprojekt vid Sörängens folkhögskola och Bildjournalistik vid Mittuniversitetet.

I fotoutställningen Surroundings gläntar hon på dörren till ett av sina vardagsnära rum med bilder, minnen och fragment som omgivningarna frikostigt bjuder in till. Möten med djur och natur, återkommande besök på platser som väcker både förundran och vardagsflykt. Ett naturligt rum utan väggar där en får vistas i varsam samklang med naturen och djuren som lever där. Surroundings är en dokumentär berättelse om ett countryside som i fotografiet tillåts sväva fritt genom sinnen och minnen, mellan ett nu och ett då. Och mellan verklighet och dröm.

Instagram @bybrolen
E-post bybrolen@gmail.com

Carins utställning visades hos Galleri FOTOverket vintern 2022/2023.